2016. június 10., péntek

LEMEZKRITIKA: Gigan - The Order of the False Eye (2008)

Hallucinogén sci-fi halálmetál egy idegen dimenzióból.


Ezt az elbaszást! Régóta ismerem ezt a zenekart, de sosem szenteltem rájuk sok figyelmet. Egyik újabb lemezük nagyon föl volt hypeolva mikor még friss volt, de akkor még nem igazán tudtak meggyőzni. Nemrég valamilyen listán rászaladtam erre, az első lemezükre. Dicsérték, hogy valami Obscura érás Gorgutsra hajazó brutalitás extra bizarrsággal és egy kis világűrrel vegyítve. Nem gondoltam, hogy ennyire igazuk van.

Pedig ahhoz képest tényleg! Ezen a lemezen van minden. Billentyűk, xilofon, theremin, amit akarsz. Most ne egy odanemillő, ügyetlen post-rock jellegű lötyögést képzelj el random blast szekciók között. Ez igen komoly, paraskizó sci-fi hatások által uralt argályos progresszív halálfém. Végig valamiféle mechanikus, idegen, szinte pszichedelikus disszonancia lappang a háttérben, de időnként egy-két furcsa dallam is előbújik a zajok fergetegéből. Nagyon kisérletezős anyag és így egészben nem is tudnám mihez hasonlítani, bár a Gorguts érezhetően mély nyomást gyakorolt a muzsikusok lelkére. Lehet nem kellett volna napokon át betrinyózva pörgetni az Obscurát repeaten. A Voivod elvontabb lemezeinek hatása is jelen van. Az experimentális virgonckodás görbülő gitárfintákban, rendellenes harmóniákban, abszurd kiállásokban és drone jellegű intermezzókban kulminál. Bármelyik irányból jöhet valami váratlan, agyfacsaró téma, de ez mind sziklaszilárd, masszív, modern death alapokra épül. A hangzás pöpec, tisztán szól minden és a sok hanghatás bőven elfér a profi keverés által megteremtett nagy aurális térben. Rendesen el lehet merülni benne. Kell is.

Bírom az ilyen flesseket, amikor évek óta tisztában vagyok egy banda létezésével, de érdekődés hiányában bottal se nyúlok a lemezeikhez... aztán amikor belehallgatok valamelyik korábbi anyagukba, eldobom az agyamat. Hatalmas ez az album, engem egyetlen hallgatással meggyőzött, még a 21 perces zárónóta is abszolút helyén van. Annyi viszont biztos, hogy megfelelő hangulatban kell meghallgatni, úgyhogy szerezzetek valami erős sativát, zárjatok be minden ajtót és ablakot, aztán merüljetek el a tudományos-fantasztikus okkultizmus bugyraiban.

Hallgass bele: