2016. június 22., szerda

LEMEZKRITIKA: Szikes - II (2016)

Vajdaság legütősebb (és valószínűleg egyetlen) stoner metal / desert rock bandája.


Hány vajdasági stoner metal / sludge / desert rock bandát ismersz? Egyet? Egyet se? Ez a színtér atom halott. Még mocsaraink sincsenek, legfeljebb csak szikes talaj. Itt jönnek képbe a kanizsai medvetáncoltató-bagolysimogatók, akik önerőből csinálnak olyan instrumentális fémet, mely kenderhevítészetileg és sörivászatilag teljes mértékben ideális.

Ez az új, háromszámos EP egy nagyon picit eltér az előző lemez által megalapozott irányvonaltól (amit ha még nem hallottál, hallgasd meg most), de tényleg csak egy hangyafasznyit. A korábbi anyag a vastag, ütős, vágtázó stoner metál és a Kyuss-féle sivatagi rákenról egyszerű, de nagyszerű kombinációja volt. Semmi világmegváltó, de nem is ez a cél, hanem az, hogy minden riff a helyén legyen és ott basszon oda, ahova kell. Ez jól is működött, de az új EP némileg újít ezen a recepten: a különböző témák jobban egybeszövődnek és apróbb mozzanatokat kombinálnak, együtt haladva egy erőteljesebb, szinte pszichedelikus kulmináció felé. A "tisza" című szám jól mutatja ezen újítás erejét, ahogyan csomó különböző hangulatot és életérzést átível a fenséges napfelkelte előtt tisztelgőtől a Zaječarskóval koccintón keresztül a strandpapucsban okádóig. Különösen mélyen karcol nálam ez a trekk, mivel kábé egész életemben Tiszamenti városokban éltem és csomó különböző kontextusban el tudom képzelni, hogy ez a nóta szól a háttérben, mint egy real-life soundtrack. Pecázáshoz vagy pálinka melletti csevapsütögetéshez jobb nem is kell. A "hold-járás" módszeresen, lassan kibontakozva halad az alattomosan sunnyogó groovetól az egyre súlyosbodó headbang-témákig, csak valamiért pont a legzúzósabb szekcióban véget ér a trekk. A csúcson kell abbahagyni, mi? Azért valami levezetés jó lett volna, mert így kábé olyan, mintha a zenekar fogta volna magát, hogy "ú de jól megpöngettük a gitárt, na most gyerünk a picsába sörözni" és kész, ennyi. Ettől függetlenül korrekt nóta, de a másik kettő között elhalványul. A harmadik, "szikes" című dal a fő, klimaktikus szerzemény. Az előzőekhez képest merőben más jellegű témákkal operál: dervispörgető, fejlecsavaró, tomboló alibaba riffelés törökös/arabos hatásokkal. Ez a szám is azt igazolja, hogy a banda nem fél kitörni a kényelmes sztónerkedés megszokott kerékvágásából egy újszerű megközelítés kedvéért, amit startból profin el is sajátítanak. Vokál még mindig nincs, az úgyis csak elbaszná az egészet.

Összességében ez egy igazán színvonalasan összedobott kis EP, nagy hiánypótló ezen a környéken, ahol nem sokan csinálnak hasonlót. Az ingyen letöltésért külön tisztelet jár. Támogasd a zenekart és igyál pálinkát!


Hallgasd meg + töltsd le: